За парковете и хората

В трепетно очакване сме на първия учебен ден, но това не ни пречи да мислим и за по-далечни събития. Едно такова предстои през октомври месец – работна среща в Италия по проект „Европейските национални паркове и използването им в образователната и социалната сфера. Устойчивост и заетост“, по Програма Еразъм +, КД 219, проект№ 2015-1-ES01-KA219-015517_5. Този проект е финансиран с подкрепата на Европейската комисия.
Радваме се, че сме част от тази международна инициатива, в която участват още учители и ученици от училища в Испания, Италия, Полша и Гърция. Атмоферата е много приятна и плодотворна, инициативите са разнообразни, интригуващи, увличат ни и ни зареждат с емоции, знание и ентусиазъм. Но, за да разберете защо се чувстваме така, и докато екипът ни се подготвя за предстоящата среща, бихме искали да ви разкажем малко повече за последните събития, на които домакин беше България и „Артис“:

Инициативите, за които говорим, се случиха преди лятната ваканция и бяха предвидени за съвместни дейности на ученици и учители. Няма да упеем да разкажем за всички тях, но ето някои от най-интригуващите:

На първия ден гостите бяха посрещнати от семействата домакини. Един месец преди работната среща учениците домакини и учениците гости се бяха запознали виртуално – чрез мейли и социални медии. За по-доброто общуване между участниците в бяха проведени няколко игри, свързани с природата. На срещата бяха представени различни педагогически методи, използвани от партньорите при изследването на парковете по втората ос на дидактическото ръководство а именно „Паркът днес – реалност и динамика“.
През втория ден дейностите се проведоха в нашето училище, като бяха разделени на такива за ученици и такива за учители. Ето някои от тях:

• Творческо ателие – всички ученици изработиха плакат с надпис “Erasmus+“ с помощта на цветя, изработени от салфетки; цветята са жълти и символизират защитеното цвете в ПП Витоша – витошкото лале;
• Дискусия за парковете в часовете по английски и италиански език.
• Игра с въпроси по програма „Един компютър – много мишки“, програма Енвижън;
• Спортни отборни игри в Южния парк между ученици и учители;
• Творческо ателие – работа в интернационални групи на тема „Паркът и неговото опазване“ – дискусии и акварел;
• Презентации на различни теми от преподаватели в „Артис“;

На следващия ден учениците от 4-ти и 5-ти клас изнесоха презентации на тема „Паркът днес – реалност и динамика“. Българският екип представи отново игра с програмата на НИМЕРО „Един компютър – много мишки“. Презентациите преминаха с голямо забавление и активна комуникация между различните екипи. Общувахме на английски и италиански език, напълно свободно и спокойно.
А през това време, координаторите на проекта под ръководството на полския координатор се обучаваха за работа в платформата eTwinning.
Накрая остана време и за посещение на някои от забележителностите в столицата ни: църквата „Св.Седмочисленици“, Народното събрание, СУ „Св.Кл.Охридски“, Народна библиотека и паметника на Св.Св.Кирил и Методий, храм-паметник Ал.Невски, Нар театър и др. Екскурзовод беше Любомир Коцев – учител по история в ЧСОУ „Артис“.

Последният ден беше отреден за посещения и наблюдения  Проведохме наблюдение в ПП Витоша заедно със специалист еколог. Всички участници посетихме Посетителския образователен център над Драгалевци, където се запознахме с произхода и развитието на парка. Проведе се наблюдение и от кулата на центъра. След това посетихме Бистришко и Торфено бранище, слушахме обясненията на еколога и наблюдаваха интересни природни обекти. Следобяд групата посети Боянската църква, която е в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.
И така, сега се готвим за следващите приключения в Италия през октомври. Ще разкажем и за тях, а тук може да видите някои видео материали от проекта ни:

https://www.youtube.com/watch?v=Y_rUOjaQ3xM

https://www.youtube.com/watch?v=kr67gBYKvdg