Нови възможности в развитието на дигиталното изкуство

В училище “Артис” се стремим да обучаваме нашите ученици не само в класическото изобразително изкуство, но и в дигитално творчество и проектиране, както и да изграждаме качества като находчивост, амбициозност и предприемчивост.

Във връзка с изучаването на авторско право в горните класове, по покана на арх. Мария Десова, беше проведена отворена лекция на тема “NFT – бъдеще за изкуството в дигитална среда”. Гост-лектор беше Б. Стоянов – млад специалист, който се занимава с популяризиране и изграждане на рекламни кампании около български артисти, желаещи да се развиват в областта на NFT блокчейн. Той запозна гимназистите с казуса, че дори и творци като Леонардо да Винчи в крайна сметка не са получили напълно това, което са заслужавали материално приживе, независимо от гениалността на работата си, нито са имали възможност да облагодетелстват свои наследници.

Днес е много лесно нашият труд, веднъж качен в мрежата, да бъде откраднат и злоупотребено с него. Могат да бъдат правени многобройни копия и дори продавани под всякаква форма, както днес виждаме стотици репродукции върху сувенири и рекламни материали в Лувъра, без от тях да печели авторът или неговите наследници. NFT могат да се използват за представяне на елементи като снимки, видеоклипове, аудио и други видове цифрови файлове и предоставя на собственика доказателство за собственост. Така дава възможност не само за икономическа инвестиция и пазарна възможност, но и чисто практическа защита и алтернатива за разпространение на оригинала.

Лекцията беше съпроводена с много въпроси и разисквания. В нея споделиха мнение и други учители и представители на ръководството и екипа, което доказа актуалността на темата и допринесе за още по-ползотворно и вдъхновяващо събитие за всички. Трябва да отбележим с радост и гордост, че всъщност “Артис” е първото училище, което създаде и качи собствено NFT, с помощта на нашия лектор, базирано на рисунките на осмокласници и деветокласници, така че като колектив стъпихме и в тази необятна област и дадохме заявката си за постоянно усъвършенстване и развитие.