В сърцето на италианското печатно изкуство – APERTO, Виченца. Ден 3

ЧСУ ‘Артис’ в сърцето на италианското печатно изкуство в APERTO, Виченца

На нашето художествено пътешествие в Италия, учениците от ЧСУ “Артис” имаха уникалния шанс да посетят D’ARTE BUSATO, най-старата печатница във Виченца. Това бе не просто екскурзия, а връщане назад във времето, където се запазват и предават от поколение на поколение уникални печатни техники.

Любезният домакин на печатницата ни въведе в магията на традиционните печатни методи, които са запазени и до днес като част от културното наследство на града. Учениците бяха очаровани от демонстрацията на различните техники и инструменти, които са се използвали векове наред и продължават да вдъхновяват съвременните технологии в печата.

Кулминацията на посещението ни беше предизвикателството, прието от нашия преподавател по изобразително изкуство, Георги Москов. Той направи впечатляваща демонстрация, като нарисува върху плексигласова основа изображението на жена, показвайки така взаимодействието между артиста-художник и печатаря. Тази демонстрация разкри как двата свята могат да се съчетаят за създаването на изкуство, което е едновременно красиво и значимо.

Този опит в  D’ARTE BUSATO не само разшири артистичните хоризонти на учениците, но и подчерта значението на запазването на старинни занаяти в съвременния свят. С благодарности към нашия домакин и към всички, които направиха този момент възможен, ние се завръщаме обогатени и вдъхновени да продължим да учим и творим.